Výroba, duplikace, balení, skladování CD, DVD a vinylů

02.04.2014 16:47

Z hlediska reálného provozu je pro každého vydavatele digitálních médií důležitá jejich výroba, skladování, distribuce a balení. Důvod je nasnadě. Profesionální výroba a skladování, potažmo i distribuce , včetně balení urychluje a zjednodušuje proces prodeje a to malo  i velkoprodeje CD, DVD a vinylů. Tato distribuce a výroba CD, DVD a vinylů je důležitá nejen pro hudební společnosti, ale i pro nahrávací a filmová studia, reklamní agentury, hudební vydavatelství a labely a všechny, pro koho jsou moderní média (tedy CD a DVD) distribučním prostředkem jejich činnosti. Kromě toho stále ještě existuje a znovu začíná být oblíben vinyl, tedy klasická vinylová deska.

CD, tedy kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby. Původně se měl na CD vejít zvukový záznam v délce 60 minut (délka analogového dlouhohrajícího „elpíčka“, tedy vinylu či vinylové desky), ale firma Sony trvala na 74 minutách, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. Dnes jsou CD vyráběna nejčastěji osmdesátiminutová, ale existují i varianty s délkou devadesát devět minut. CD s kapacitou větší než 80 minut však nemusí být čitelné na všech přehrávačích. Historicky první album vyrobené ve formě CD (kompaktního disku) bylo The Visitors od skupiny ABBA, a to 17. srpna 1982. Na přelomu 80. a 90. let spolu s klesající cenou přehrávačů a disků CD zcela vytlačil výrobu a distribuci hudby na předtím rozšířené dlouhohrající gramofonové vinylové desky s analogovým záznamem zvuku tzv. „elpíčka“, "vinyly" nebo "vinylové desky". CD se také brzy začala používat ve světě počítačů jako obecné datové médium. Zde byla výroba zaměřena na CD s kapacitou původně 656 MB (74minutová), později nejčastěji CD 700 MB (ve skutečnosti se na ně vejde 701 nebo 702 MB - 80minutová).

DVD formát začal postupně vytlačovat CD, kdy se výroba médií a jejich následná distribuce, skladování a replikace přesunula na DVD digitální formát.  DVD disk je přímým pokračovatelem CD nejen svojí vnější podobou (CD je od DVD laickým pohledem prakticky nerozeznatelné), ale i digitální technologií záznamu dat, jinými nároky na výrobu DVD než u CD a samozřejmě i na skladování a replikaci. Kapacita běžných DVD je oproti klasickému CD zhruba šestinásobná. Životnost media CD i DVD je asi 8 let. Zkratka DVD přitom znamená "digital versatile disc".