Průmyslové chlazení - chlazení výrobních a skladových prostor

06.04.2014 11:02

Průmyslové chlazení, to je obecný název pro chlazení výrobních a skladových prostor. Princip chlazení je pro průmyslové chlazení stejný, jako pro jakýkoliv jiný druh chlazení. Průmyslové chlazení funguje úplně stejně jako chlazení u ledničky, chlazení u klimatizace a podobně. Tento článek nemá za úkol dopodrobna vysvětlovat princip, na němž je průmyslové chlazení založeno. Přesto jenom v kostce - principem chlazení je odebírání tepla a jeho odevzdávání na základě známé rovnice tepelné kapacity, která se učí ve fyzice na základní škole. Průmyslové chlazení je ale narozdíl od klimatizace nebo chlazení v autě přece jen v němčem jiné a tím něčím je instalovaná technologie pro průmyslové chlazení. Průmyslové chlazení může sloužit pro výrobní prostory, výrobu, laboratoře nebo lakovny a jiné. Dále se průmyslové chlazení používá k chlazení skladových prostor, chlazení skladů, logistických center, skladů potravin, skladů chemikálií a podobně. Technologie a řízení je potom alfou a omegou, která určuje funkčnost a stabilitu celého systému průmyslového chlazení.

Gastro chlazení, chlazení potravin, šokové zmrazování a šokery

Obor gastronomie v ČR posledních několik let popularizuje šéfkuchař Zdeněk Polhreich, za což mu patří neskonalý dík. On dal běžnému divákovi a též spotřebiteli možnost nahlédnout do kuchyní, kde se pro něj připravují nejrůznější pokrmy. Každá výrobna jídla, tedy kuchyně, gastro zařízení jako jsou restuarce a hospody nebo vývařovny či velkokuchaně, kde se vaří pak mají zvláštní nároky na chlazení a mrazení. Něco jiného je mrazák a lednička u vás doma a mrazák či lednice v gastro provozu. Přitom nejde jenom o objem chladničky nebo mrazáku v gastro provozu. Typických příkladem pro gastro chlazení, respektive gastro zmrazování potravin jsou šokery, tedy zařízení pro šokové zmarzování potravin. Smyslem šokového zmrazování je rychlé dosažení teploty pod bodem mrazu a to proto, aby bylo vyrobené jídlo rychle konzervováno a nepodléhalo zkáze. Princip šokerů a šokového zmrazování si vysvětlíme v samnostatném článku.

Klimatizace - bytová klimatizace, domácí klimatizace, klimatizace kanceláří a firem

Prakticky každé nové prodané auto má dnes v základní výbavě klimatizaci. Klimatizace tedy již není ničím extrémně výjmečným. Díky svému rozšíření se stala klimatizace dostupnou nejen z hlediska montáže samotné klimatizační jednotky, ale cenově je klimatizace na přijatelné úrovni. Klimatizace může sloužit k chlazení bytů (bytová klimatizace, chlazení interiérů domů (domácí klimatizace), k chlazení kanceláří (kancelářská klimatizace) atd. Účelem klimatizace je dosažení takové teploty interiéru, která zaručuje příjemné podmínky pro pobyt nezávisle na okolní teplotě.