Montované haly, ocelové haly a ocelové konstrukce

02.04.2014 10:39

Montované ocelové haly, které tvoří ocelové konstrukce jsou specifickým oborem výroby z oblesti kovovýroby. Montované haly jsou většinou kovové, potažmo ocelové, a tvoří je ocelová konstrukce pokrytá ocelovým plechem. Ten tvoří plášť haly.

Ocelové haly jsou v České republice známé nejen jako stavby montované, ale též stabilní. Jakákoliv ocelová hala nebo ocelová konstrukce je ale rozebíratelná, tj. stejně jako je hala montovaná, tj. sestavená pomocí smontování, nebo montáže, je i demontovatelná. Hlavní užitnou vlastností pro ocelové montované haly je rychlost jejich montáže (u ocelové haly nemusíme čekat na vysychání zdiva, pokud samozřejmě nepočítáme úpravy interiérů montované haly - viz. dále), váha jejich konstrukce (vzhledem k obestavěné ploše je ocelová konstrukce nejlehčím stavebním materiálem) a pak již zmíněný obestavěný prostor. Ocelová hala má stěny tenké dle tloušťky ocelového pláště haly + případná izolace stěny haly.

Montované ocelové haly mají v ČR dlouhou tradici. Ocelové haly byly s výhodou používány v minulosti jak v zemědělství, tak v průmyslu. Montované haly byly využívány jako stáje pro dobytek, montované haly tvořily zázemí každého většího vozového parku a jeho garážování ať již v JZD nebo například pro stavební firmy aj. Dodnes jsou tyto tradiční montované haly, někde spíš jen torza jejich ocelové konstrukce, běžnou součástí zpustlých, ale i využívaných areálů bývalých JZD.

Toto je již ale temná minulost pro ocelové a montované haly. V současnosti je nejen technologie, ale hlavně využití pro ocelové haly, montované haly a jejich ocelové konstrukce na úplně jiné úrovni a s nesrovnatelně pestřejšími možnostmi využití. Ocelové konstrukce pro montované haly se dnes již samozřejmě navyrábí centrálně a plánovaně a pak, montované haly lze využít nejen v zemědělství a těžké výrobě. Ocelové haly, ocelové konstrukce lze dnes potkat nejen ve výrobě, ale i v civilním životě. Zkuste se zamyslet nad konstrukcí, která tvoří Váš oblíbený hyper, super market. SPávně, jsou to všechno ocelové konstrukce a budovy supermarketů tvoří právě montované haly. Developeři vědí...

Kromě toho lze dnes montované haly využít jako výrobní prostory například v potravinářství, ocelové haly lze využít pro sklady aj. A samozřejmě lze ocelové haly a montované haly využít stejně jako v minulosti v zemědělství, stavební výrobě, ve strojírenství nebo dřevovýrobě.

Ocel jako materál má obrovskou tepelnou vodivost, tedy má prakticky nulové izolační vlastnosti. Na téma izolace a tepelná izolace pro ocelové haly, montované haly a ocelové konstrukce se dostane příště.