Chiptuning a autoservis Praha nonstop

05.04.2014 21:12

Musí provádět chiptuning značkový autoservis? A co to vlastně chiptuning je? Dvě základní otázky, na které se všichni ptají a odpovědi se v mnohém různí. Zkusme se tedy zamyslet nad fenoménem dneška, kterým chiptuning bezesporu je.

Chiptuning je softwarové zvyšování výkonu motoru. Ze své podstaty tedy chiptuning není záležitostí klasického automechanika, jakého zaměstnává každý autoservis a jehož archetypální obraz předatvuje chlap v montárkách umaštěných od oleje se šroubovákem v ruce. Zvyšování výkonu motoru lze samozřejmě provádět i mechanicky. U mechanických aut. V současné době, kdy je celý motor snímán čidly, na základě jejichž signálů vyhodnocuje řídící jednotka motoru jeho charakteristiku a ovládá bohatost směsi vstřikované do válců a hlídá další miliardu parametrů, si tento archetypální mechanik musí stoupnout do pozadí. Na chiptuning jsou jiní borci. Chiptuning v první řadě neprovádí značkový autoservis. Co by z toho taky měl, že? Když při prodeji nového auta rozhoduje právě rozdíl ve výkonu jinak prakticky identických motorů o řádném navýšení pořizovací ceny auta, lhostejno, zda jde o koncern VW (Volkswagen, Škoda, Audi, Seat), nebo třeba chiptuning pro Peugeot, Citroen či snad chip tuning korejských a japonských aut (Toyota, Mazda, Nissan, Hyundai, Kia) a dalších. V praxi jde prostě o to, že chiptuning kazí značkovým autoservisům kšefty a zároveň by byl i postihován dealerem příslušné značky, se kterým má autoservis a autosalon uzavřenou smlouvu.

Značkový autoservis je totiž značkový právě proto, že podléhá konkrétní značce aut. Ta mu zajišťuje zastoupení pro daný region z hlediska servisu i prodeje nových aut a chiptuning je pro ni logickým krokem vedle. Pro chiptuning tedy značkový autoservis netřeba. A nemá se ani cenu ptát. Kvalitní chiptuning provádí zkušený automechnaik s notebookem a sadou propojovacích kabelů, který přijede, připojí řídící jednotku na počítač, nastaví co je potřeba, zkontroluje funkčnost systému a je hotovo. V praxi je samozřejmě chiptuning složitou a sofistikovanou záležitostí a někdy je potřeba provádět zvyšování výkonu přes autoservis. Ale přes autoservis, který dělá chiputning.