Certifikace ISO 9001 v oblasti vzdělávání dospělých

02.04.2014 17:09

Významnou roli pro další rozvoj kompetencí zaměstnanců mají školící organizace, které se zaměřují na vzdělávání dospělých. Výběr vhodného dodavatele není pro personální pracovníky jednoduchý, protože nabídka je velká a potenciálních dodavatelů mnoho. V konečném důsledku ale není důležitá organizace jako taková, ale lektor, který školení provádí. Prvním kritériem pro výběr školící organizace může být doložení certifikace dle normy ISO 9001 Systémy managementu kvality – požadavky. Proč právě této normy?

Pokud organizace implementuje požadavky této normy, musí doložit systém kvalifikačních požadavků pro své lektory, jejich vzdělávání, praxe a také hodnocení. Společnosti také často využívají externí lektory (outsoursing) a také od nich potřebuje kvalifikaci doložit. Současně organizace dokládá, že proces vzdělávání má standardizován, průběžně sleduje a vyhodnocuje jeho efektivitu a spokojenost účastníků kurzů, případně jejich zaměstnavatelů. Samozřejmě, že tyto činnosti může provádět i školící organizace, která není držitelem certifikátu ISO 9001. Otázkou ale zůstává, jaká je jejich vypovídající hodnota, když zde neprobíhá žádný nezávislý externí audit, který celý systém řízení posuzuje. Možná i toto je důvod, proč celá řada zákazníků vyžaduje od svých dodavatelů vzdělávání doložit odbornou způsobilost kromě jiného také certifikátem normy ISO 9001. Dokonce výběrová řízení na dodavatele vzdělávání obsahují jako požadavek pro doložení kvality předložení certifikátu ISO 9001 v oblasti vzdělávání. A tak i když se vzdělávací organizace brání, že jim certifikace nic nepřinese (kromě nákladů), může je vyřadit z možnosti úspěšné účasti ve výběrovém řízení.

Naše společnost Systémy jakosti s.r.o. také zvažovala, zda aplikovat systém managementu kvality podle normy ISO 9001. Dnes, po čtyřleté zkušenosti mohu říct, že nám otevřela cestu ke školení ve významných organizacích. A pokud mám být upřímná, tak zaběhnutý systém plánování a vyhodnocování efektivnosti procesu vzdělávání a řízení společnosti, naší společnosti pomáhá průběžně zvyšovat ekonomickou úspěšnost společnosti. Je pravda, že nám hodně pomáhá skutečnost, že naše nabídka kurzů a školení se zaměřuje i na oblast managementu dle ISO 9001. Jsou to například kurzy: Manažer kvality (ISO 9001), Interní auditor kvality, Úvod do systému managementu kvality a mnoho dalších. Protože si uvědomujeme, že řada společností nemá zaveden systém řízení společnosti pouze se zaměřením na kvalitu, ale také směrem k environmentu (ISO 14001), bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (OHSAS 18001) nebo bezpečnosti a ochraně informací (ISO 27001) nabízíme i kurzy z těchto oblastí. Komplexní přehled o nabídce kurzů a školení najdete na www.systemy-jakosti.cz.

Naší výhodou je komplexnost nabízených služeb. Pro organizace, které mají zájem nejen o školení zaměstnanců, ale také o odbornou pomoc při implementaci ISO 9001 v jejich podmínkách, nabízíme poradenství a konzultace. V takovém případě náš tým konzultantů spolupracuje se zákazníkem na přípravě k certifikaci dle ISO 9001 a aktualizaci systému managementu.

Za Systémy Jakosti s.r.o.

Ing. Alena Fischerová