Certifikace ISO 9001 - rekvalifikační a ostatní kurzy

02.04.2014 11:27

Organizace, které chtějí  prokazovat shodu s normou ISO 9001 Systémy managementu kvality často zvažují, zda pro přípravu k certifikaci ISO 9001 využít poradenskou společnost nebo vlastní pracovníky. Neexistuje žádná obecná zkušenost, která by dokazovala, že první nebo druhá varianta je pro organizace výhodnější. Využít poradenskou společnost pro přípravu k certifikaci je svým způsobem „pohodlnější“. 

Organizaci konzultant vede, garantuje shodu s požadavky ISO 9001 a případně zajišťuje školení pracovníků na různých stupních řízení – vedení organizace, manažer kvality, interní auditor, vedoucí zaměstnanci, metrolog, apod. Délka těchto školení je úměrná požadovaným znalostem pracovníků v daném okamžiku. Využití konzultanta je vhodné v případě, že organizace i do budoucnosti počítá s využitím jeho služeb, který v rámci organizace zajišťuje trvalé udržování systému managementu a průběžně školí pracovníky organizace.

V případě, že výhledově organizace nepředpokládá využití konzultanta,  je vhodnější zvážit výcvik vlastních pracovníků. Klíčovým pracovníkem je pak manažer kvality, který odpovídá za zavedení, udržování a zlepšování systému managementu kvality.  K získání potřebných znalostí a dovedností je nutné vybrat kurz, který již svojí délkou a systémem ukončení dává předpoklady pro získání znalostí do potřebných podrobností a je dost času na procvičování (případové studie). Takový kurz nabízí například společnost Systémy jakosti s.r.o. Jedná se o rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT a je v rozsahu 120 hodin – manažer kvality dle ISO 9001.  Kromě toho lze z tohoto kurzu, který je modulový, vybrat různě dlouhé části dle skutečných potřeb klientů. Jejich výčet najdete na stránkách www.systemy-jakosti.cz.

U stabilní společnosti lze doporučit kombinaci obojího. Naše společnost má s touto variantou dlouhodobé zkušenosti. Poradenství dle ISO 9001 probíhá společně s výcvikem pracovníků. Výcvik je veden tak, že po ukončení poradenství a provedení certifikačního auditu dle ISO 9001 (nezávislým certifikačním orgánem), je organizace schopna samostatně systém udržovat. Je to ostatně její systém řízení a konzultanta si objednává pouze na některé drobné činnosti.

Podobný systém (kombinace poradenství a výcviku) lze doporučit i pro ostatní systému řízení – např. ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 22000, ISO 27000, apod. Je ideální, pokud poradenství a výcvik (školení, kurzy, rekvalifikační kurzy) provádí jedna společnost. Tuto kombinaci společnost Systémy jakosti s.r.o. nabízí svým klientům a dle jejich požadavků provádí kurzy a školení přímo ve společnosti, případně se pracovníci účastní otevřených kurzů, které pořádáme v Praze a ve Žďáře nad Sázavou.

Jsme také jedna z mála organizací, která nabízí poradenství a vzdělávání v systémech managementu dle různých specifikací  - např. ISO/IEC 17025 (zkušební a kalibrační laboratoř) nebo ISO 15189 (zdravotnická laboratoř).